Några populära utbildningar som kan vara värda att överväga

Om du tvivlar på vilken universitets- eller högskoleutbildning du ska läsa hoppas vi kunna hjälpa dig på traven. Det är inget lätt beslut att fatta, men genom att låta dig inspireras av de utbildningar som lockar flest svenska studenter kan du förhoppningsvis känna dig tryggare i ditt val.

Ekonom – ett jobb med goda karriärmöjligheter

Ekonomi är tveklöst ett av de mest populära alternativen för studier vid såväl universitet som yrkeshögskolor. Förutom att många människor idag är intresserade av siffror, administration och entreprenörskap är det också ett mycket brett ämnesområde som banar väg för många yrken. Du kan förslagsvis jobba som ekonomiassistent, företagssäljare eller löneekonom. 

 

Möjligheterna är många, och det är även antalet universitet och yrkeshögskolor som erbjuder program och kurser inom ämnesfältet. Du kan välja att studera på distans, läsa en YH-utbildning eller slutföra en universitetsexamen. 

Psykolog — ett ämnesområde som ökar i popularitet

Inom samhällsvetenskapen är psykologi överlägset populär bland unga människor som vill studera. Det tros bero på att medvetenheten om mental ohälsa ökar i samhället, och att allt fler unga vill jobba med något som gör skillnad. Psykologer arbetar med att såväl förebygga som behandla psykiska problem och sjukdomar genom att stödja och vägleda sina kunder. 

 

För att jobba som psykolog måste du läsa ett psykologprogram på fem år. Detta innehåller både teoretiska och praktiska delar och efter en fullgjord examen måste du göra tolv månaders praktisk tjänstgöring i psykologarbete. Psykologprogrammet erbjuds på många universitet över hela Sverige och med en psykologexamen finns det goda karriärmöjligheter. Har du förmånen att kommunicera på flera språk är det definitivt en fördel.

Apotekare – ett yrke med gynnsamma förutsättningar

En annan mycket populär utbildning är apotekarprogrammet som erbjuds vid universiteten i Uppsala, Göteborg och Umeå. En apotekare besitter kunskap av läkemedel och deras användning och har goda förutsättningar för att få jobb över hela Sverige. Utbildningen tar fem år och ger en yrkesexamen som apotekare samt farmacie magisterexamen.

 

Med en apotekarexamen kan du jobba på apotek, inom läkemedelsindustrin samt med forskning och utveckling av läkemedel. Många apotekare anställs därutöver inom sjukvården. Det vill säga att du knappast kommer gå arbetslös länge efter att du har färdiggjort din utbildning.

Lärare – ett yrke som är och förblir efterfrågat

Om du gillar att arbeta med människor och är pedagogisk av naturen är läraryrket förmodligen det perfekta yrket för dig. Dessutom är möjligheterna otroligt många – du kan välja en grundlärarutbildning och arbeta kreativt med yngre barn, göra små barns vardag meningsfull som förskollärare eller ta utbildningen ett steg längre och bli ämneslärare. 

 

Det finns många olika lärarutbildningar att välja mellan i Sverige. Men vanligast är det att läsa lärarprogrammet på en högskola eller ett universitet. Kraven på behörighet skiljer sig åt beroende på vilka ämnen samt vilken nivå du vill undervisa på, men det är allmänt enklare att komma in på lärarutbildningen än på många andra utbildningar. Dessutom är framtidsutsikterna för lärare mycket goda på lång sikt och därför vågar vi garantera att du fattar ett bra beslut om du väljer att utbilda dig till lärare.